Grodda mungbönor – så gör du
Mungbönsgroddar är små näringsbomber som du enkelt kan odla själv. Här nedan berättar jag steg för steg hur jag brukar göra när jag groddar mungbönor. Du kommer märka att det är enkelt så du vågar prova du också.
Här hemma älskar både jag och min son mungbönor. De är sådär krispig och milda i smaken och passar perfekt i allt från sallader till wok. Mungbönor är väldigt gott men det bästa är att det är busenkelt att grodda själv. Det går snabbt och är en rolig sak att göra tillsammans om du har barn. Jag brukar köpa vanliga ekologiska mungbönor i matbutiken, de passar utmärkt för groddning.
Detta behöver du:
- Mungbönor
- Durkslag eller liknande
- Groddburk
Så här groddar du mungbönor
- Börja med att mäta upp ungefär 1 dl torra mungbönor. Skölj dem noga under rinnande vatten.
- När de är rengjorda lägger du dem i en skål med vatten. Snåla inte med vattnet, alla bönor ska vara täckta av vatten.
- Låt de stå i vattenbad i 8-12 timmar.
- Efter blötläggningen har mungbönorna svällt upp. Häll bort vattnet.
- Skölj bönorna i ett durkslag. Lägg de sedan i en groddburk.
- Ställ groddburken upp och ner i en lutande vinkel så att överflödigt vatten kan rinna ut. Det är viktigt att groddarna får luft och inte ligger blöta, då kan de börja mögla.
- Skölj sedan groddarna noga en gång på morgonen och en gång på kvällen. Kom ihåg att allt vatten ska kunna rinna ut ordentligt.
- Gör detta varje dag i 2-4 dagar.
- Efter ett par dagar har bönorna fått små svansar och blivit härliga och krispiga. Då är de redo att ätas.
- Förvara dem i kylskåpet och skölj gärna innan du äter.
Vanliga misstag – så undviker du dem!
För mycket vatten
Om det blir för mycket vatten kvar i groddburken kan bönorna bli slemmiga och kan börja lukta illa. Tänk på att groddburken ska skå lutande så allt vatten har chans att rinna av.
För lite luft
Groddarna behöver syre för att må bra. Låt burken stå luftigt och skaka gärna runt dem lite då och då så de får plats att växa.
För lång groddtid
Låt inte groddarna stå för länge. Två till fyra dagar brukar vara lagom. Blir groddarna för långa kan de smaka lite beskt.
Lycka till!