Odla potatis i hink eller kruka

Odla potatis i hink eller kruka

Inlägget innehåller annonslänkar

Odling av potatis i hink eller kruka är ett bra alternativ för dig som inte har tillgång till en trädgård eller som vill ha en mer kontrollerad miljö för din odling. Du kan enkelt flytta runt din odling och slipper rensa ogräs. Skönt va! Odling i kruka gör att utvecklingen sker mycket snabbare eftersom värmen enklare kan bevaras jämfört med en odling som ligger i marken. Det är en enkel process och svårt att misslyckas, men det finns vissa saker som bör tas hänsyn till för att få de bästa förutsättningarna. Här hittar du all information som behövs för att få en fin skörd av egenodlade potatisar.

Det här behöver du för att komma igång

 • En hink eller kruka som är mörk och har hål i sidorna. Se förslag på bra produkter här nedan.
 • Sättpotatis som har fått groddar.
 • Jord som passar för odling i kruka. Exempelvis grönsaksjord, P-jord eller REKO-jord.
 • Gödsel, exempelvis kogödsel.

Vilken potatiskruka är bäst?

Det finns en del valmöjligheter när det kommer till potatiskrukor och potatishinkar. Räkna med en sättpotatis per hink, men ju större kärl ju fler potatisar kan du sätta såklart. Det viktigaste när du väljer hink eller kruka är att den är tillräckligt stor, är mörk samt har dräneringshål i sidorna eller botten. 

Det finns även speciella hinkar och krukor som faktiskt är anpassade för just odling av potatis. De består av ett 2 in 1 system där man enkelt kan lyfta upp själva odlingen och enkelt skörda utan att behöva gräva ur allt för mycket i krukan. Här hittar du de krukor och hinkar som vi rekommenderar för en lyckas potatisodling:

Länkar till produkter 

Val av jord

För att skapa en bra jordblandning kan du blanda grönsaksjord med kogödsel. Mängden beror på hur stor krukan eller hinken är, men utgå från att 2 liter kogödsel räcker att blandas med 20 liter grönsaksjord.

Tips på jord – länkar

Hur många potatisar i en potatiskruka?

En bra riktlinje är att tänka en sättpotatis per kruka. Beroende på hur stor krukan är så kan du få plats med fler potatisar ju mer utrymme som finns. Det viktigaste är att ge potatisen tillräckligt med utrymme.

Tips på sättpotatis du kan köpa online

När kan man plantera potatisen?

Vanligtvis börjar man odla potatis i april-maj då jorden har börjat bli tillräckligt varm. Men när du odlar i någon form av behållare så kan du börja tidigare eftersom värmen kan bevaras mycket mer effektivt. Se till att det inte är för kallt utomhus bara så potatisplantan inte tål frost.

Sätta potatis i hink eller kruka – Såhär gör du steg för steg

 1. Innan du sätter ner potatisen är det viktigt att den är förgrodd och har groddar som vuxit fram. När detta är gjort är det dags att sätta potatisen i jorden. 
 2. Lägg en del av jordblandningen i botten av krukan.
 3. Sätt sedan potatisen i mitten av krukan alternativt minst 10 cm från varandra och 10 cm djupt. Tänk på att vända den sidan som har mest groddar uppåt. 
 4. Fyll på med jordblandningen så krukan blir fylld till ungefär hälften. Med tiden kan du sedan fylla på med jord för att hålla plantan upprätt.
 5. Vattna sedan jorden så den blir genomblöt och vattna regelbundet varje gång jorden blivit torr.
 6. Ställ odlingen på en varm och solig plast. Ha inte odlingen utomhus när det är kallt, plantan kommer inte överleva frost.
 7. Du kan skörda potatisen efter cirka 6-8 veckor. Dubbelkolla storleken så potatisarna har hunnit växa till sig.
 8. Nu kan du njuta av egenodlad potatis till middag! 

Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.