Nisse flyttar in kit

Nisse flyttar in kit

Inlägget innehåller annonslänkar

Har Nisse hunnit flytta in hemma hos dig ännu? För några år sedan började Nisse flytta in i många svenska hem och är nu här för att stanna. Succén har fått både stora och små på fall och är något att längta efter varje jul.

Idéen kommer från den Amerikanska “Elf on the Shelf” som flyttar in under jul för att spana och se till att alla barn är snälla. I Sverige är det istället Nisse som flyttar in och kan ibland även ställa till med lite hyss.

Nisses hem ser olika ut över hela landet men en gemensam nämnare är den symboliska nissedörren. Den finns i många olika varianter och kan dekoreras precis som du önskar.

Nisse brukar komma fram på natten när alla ligger och sover. Då brukar han passa på att göra bus, lämna små meddelanden och till och med lämna små julklappar redan innan julafton om man har varit snäll. Hyssen som Nisse ställer till med är roliga och busiga, här är det bara fantasin som sätter gränser.

Nissedörr – en dörr till en hemlig värld

Dörren till Nisses hemliga vinterland ser olika ut i alla hem. Det finns många olika varianter att köpa. Antingen köper du ett helt färdigt kit och monterar det i hemmet eller så målar du på egen hand och sätter designen precis som du vill.

Placera sedan dörren ovanför golvlisten någonstans i hemmet och bygg upp en spännande värld runt omkring. Har du husdjur eller väldigt små barn hemma rekommenderas att istället bygga upp världen på köksbänken eller på en annan lämplig plats som är lite mer på höjden.

Öppna nissedörren när Nisse flyttar in

I det fall där det går att öppna dörren är det roligt för barnen att titta in i Nisses hemliga vinterland. Klipp ut en naturbild eller en inredningsbild från en tidning och anpassa efter dörrens mått. Fäst sedan på väggen så kan man helt plötsligt få en liten glimt av hur det ser ut på andra sidan dörren om man skulle lyckas kliva igenom.

Olika aktiviteter utanför nissedörren

Det finns massor av olika kit och dekorationer att pynta med utanför Nissedörren. Skapa dina egna prylar eller köp färdiga kit med olika teman. Nisse har ju olika saker för sig om nätterna och ibland kanske man ser något spår som avslöjar vad han har för sig. Ligger det lussekatter kvar kanske som avslöjar att han bakat? Eller har han ställt sin kälke utanför dörren? Här är det bara fantasin som sätter gränser för hur du vill dekorera.

Förslag på var du kan köpa fina nissetillbehör i år

Nissedörrar finns att hitta på många ställen i olika utföranden. Här är några exempel på roliga kit som jag gillar i år. Här är det bara att välja och vraka bland små nissetillbehör i miniatyrer. Så kul och mysigt!

Nissedörr kit

Nissetillbehör

Hos My Perfect day finns väldigt mycket roligt till nissevärlden i år. Allt från möbler, små pyssel och nissebrev. Tips tips!

Tips på Nissehyss

För att sätta igång fantasin lite så kommer här några tips på bus som Nisse brukar göra hos andra grannar. Kanske gör Nisse hemma hos er något liknande?

 1. Nisse brukar flytta in under natten till den första december. På morgonen kan man hitta ett brev i brevlådan med ett Hej! och en liten tokig presentation.
 2. Har man varit snäll hemma och mot sina syskon så kan man ibland bli belönad med en liten present som Nisse lämnat framför dörren under natten.
 3. Ibland kan man se små spår av Nisse. I köket kan man exempelvis se små spår i mjöl.
 4. Nisse älskar kakor och gröt. På morgonen kanske man kan hitta en skål med halvt uppäten gröt som avslöjar Nisse eller små kaksmulor bredvid kakburken.
 5. Nisse kan vara busig ibland och måla på bananerna i fruktskålen.
 6. Han gillar även att leka med toalettpapperet som kan hittas utdraget inne på toaletten.
 7. Natten till Luciadagen kan man hitta en lussekatt eller pepparkaka som Nisse har smygätit på under natten.
 8. Mjölken kan ha blivit färgad över natten med hjälp av karamellfärg.
 9. Barnen kan ibland hitta sina kläder upptejpade på dörren.
 10. På natten brukar Nisse leka med barnen gosedjur vilka kan hittas samlade på morgonen.

Barnen får uppdrag av Nisse

Under december månad lämnar ofta Nisse brev och ger barnen i familjen små uppdrag. Här finns inga begränsningar, vad vill Nisse att han gör hemma hos er? Här kommer några roliga idéer på uppdrag från Nisse.

 1. Baka pepparkakor eller lussekatter
 2. Städa sitt rum
 3. Bygga en snögubbe
 4. Vara snäll mot sina syskon
 5. Rita en julteckning
 6. Hjälpa till att plocka ur diskmaskinen
 7. Skriva en önskelista som Nisse kan skicka till Tomten
 8. Klä julgranen
 9. Ge Nisse en julklapp på julafton
 10. Äta julgröt till middag

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.