Odla vetegräs hemma

Odla vetegräs hemma

Inlägget innehåller annonslänkar

Vetegräs – det hälsosamma gröna gräset som kommer från hela vetekorn. Det är sedan länge känt som gräset med många hälsofördelar, men inte minst för sin höga halt klorofyll. Vetegräs innehåller både proteiner, antioxidanter, aktiva enzymer och massor av vitaminer och mineraler. Med andra ord helt perfekt att addera i din dagliga kost för en liten extra boost för immunförsvaret. 

För den som inte vill odla vetegräs på egen hand finns det att köpa i pulverform. Du hittar det i hyllorna vid kosttillskott och är enkelt att addera i exempelvis smoothies. Men det är väldigt enkelt (och roligt) att odla eget vetegräs hemma. Det är även väldigt vackert att ha på odlingshyllan.

När du skördat ditt vetegräs kan du pressa din egen juice i en råsaftcentrifug eller handmixer. Tillsätt annars gräset i din dagliga energi-smoothie eller ha direkt i salladen. 

Detta behöver du för att odla eget vetegräs

Se till att du har rätt utrustning tillgänglig innan du sätter igång med din vetegräsodling. Det finns enkla kit för nybörjaren och större odlingssystem för den som vill köra på stort. Vetefrön hittar du i välsorterade mataffärer. Det är snyggt och praktiskt att odla vetegräs hemma på odlingsfat. Odlingsfat finns i olika storlekar och stilar, allt från runda mindre fat till avlånga praktiska att ha på fönsterbrädan.

Odlingsfat

Hos Wexthuset finns odlingsbrickor som passar på fönsterbrädan. Välj den storlek som passar din vetegräsodling och storlek på fönster.

Vetefrön för att odla vetegräs

vetefrön

Ekologiska vetefrön eller vetekorn passar perfekt för att odla vetegräs men kan också användas för att grodda vetegroddar. Sproutlys vetefrön är svenska och ekologiska.

Så här odlar du vetegräs

 1. Börja med att blötlägga dina vetekorn. En rimlig mängd att börja med är 3 deciliter frön och 6 deciliter vatten. Täck din behållare med ett lock i någon form.
 2. Skölj av fröna efter ett dygn och fyll på med nytt vatten. Låt stå ytterligare ett dygn.
 3. Efter 2-3 dygn när fröna börjar grodda är det dags för plantering. Skölj av fröna noga i ett durkslag.
 4. Använd en bricka eller låg kruka om du tänkt plantera på jord. Du kan även använda en odlingslåda som inte kräver jord.
 5. Täck brickan med ett tunt lager jord, cirka en centimeter. Fukta rejält med en sprayflaska.
 6. Strö ut groddarna över jorden. Sprid ut dem så gott det går.
 7. Täck odlingen med en handduk eller tidning.
 8. Ställ odlingen mörkt och låt gro i några dygn. Viktigt att du ändå vattnar varje dag för att säkerställa att odlingen hålls fuktig.
 9. Efter några dygn kommer du se små gräs börja växa. Då behöver odlingen ljus.
 10. Ta fram odlingen och ta bort tidningen eller handduken. Låt stå ljust några dygn medan gräset växer. Viktigt att du håller odling fuktig hela tiden, det brukar vara rimligt att vattna 1-2 gånger per dag.
 11. Efter ungefär 3-4 dygn har gräset vuxit omkring 10-15 centimeter. Då är det dags att skörda. Har det inte vuxit så pass högt kan du vänta ytterligare några dagar.
 12. Klipp av gräset ungefär en centimeter ovanför jorden. Låt resten sitta kvar så kan de fortsätta växa.
 13. Nu har du ditt egenodlade vetegräs färdigt! Tillsätt i smoothien eller i salladen eller pressa till vetegräsjuice. 

Vetegräs i pulverform

Produkter

Gräspress, vetegräspress, vetegräs, råsaftcentrifug

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.