Pressa blommor och växter i blompress

Pressa blommor och växter i blompress

Inlägget innehåller annonslänkar

Visst är det vackert med torkade och pressade blommor? Idag när jag var ute på en kvällspromenad plockade jag några blommor som jag hittade i diket. Perfekta att pressa och torka.

Såhär på sensommaren/tidig höst är det svårare att hitta vilda blommor med starka färger. Men jag hittade en fin blandning tycker jag. Både klassiska sommarblommor samt några grässorter.

Tänk vad fint att pressa blommor från en bukett du fått i present, bröllopsbuketten eller några blommor från ängen på lantstället!? Det går att pressa alla typer av blommor och det blir en fin ett fint minne om man ramar in dem sen.

Det är enkelt att pressa blommor, speciellt om du använder en blompress. Men det går såklart lika bra att använda ett gäng tunga böcker som staplas på varandra. Här beskriver jag hur du går tillväga!

Såhär pressar du blommor – steg för steg

blommor att pressa
  1. Plocka och samla ihop de blommor du vill pressa.
pressa blommor

2. Klipp till stjälkarna så de blir fina och i den längd som du önskar.

3. Det är smidigt att pressa blommor i gamla böcker. Med det går ju såklart att hitta på andra lösningar också. Det viktiga är att det är en tillräcklig tyngd så att blommorna verkligen pressas ihop.

Lägg blommorna mellan två pappersark, hushållspapper eller bakplåtspapper. Lägg sedan arken och blommorna mellan två sidor i boken. Bläddra och fortsätt på samma sätt tills alla blommor ligger pressade i boken.

4. Se till att det blir en tillräcklig tyngd på böckerna. Ställ något tungt ovanpå eller stapla många böcker på varandra. Låt blommorna ligga pressade i minst 2 veckor.

5. När du tror att blommorna är tillräckligt torkade kan du dubbelkolla genom att öppna en sida och titta hur det ser ut. Jag brukar låta växterna ligga pressade i minst två veckor.

pressade blommor

6. När blommorna och växterna är torkade är det dags att göra något fint av dem. Jag köpte en fin ram med dubbelglas som jag tyckte skulle passa tillsammans med blommorna.

pressade blommor

7. Klipp till och placera ut de blommor du vill använda. Välj ett arrangemang som du tycker blir fint.

8. Klart! Här är en bild på hur min enkla ram blev med några fina sommarblommor. Enkelt och fint.

pressade blommor till tavla

Köpa blompress

Det finns även färdiga blompressar att köpa i butik om man vill skippa högar av böcker. En blompress är rolig att använda både för barn och vuxna. Här är tips på en som finns att köpa hos Wexthuset:

Blompress i glas

Ett lite lyxigare sätt att pressa blommor och växter på är mellan två akrylglasskivor. Hos Designtorget finns olika storlekar. Så fint! Varför inte bevara din brudbukett såhär?

Fin ram i akryl

Eller den här modellen som är i en lite lägre prisklass finns hos Granit. Riktig fin för pressade blommor och växter! Så fint att ha stående som dekoration på en hylla eller sängbordet kanske? Om man inte vill sätta upp den på väggen förstås.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.