Odla och grodda ärtskott

Odla och grodda ärtskott

Inlägget innehåller annonslänkar

Det är svårt att misslyckas med ärtskott. Med en liten insats, vattning och en nypa tålamod kommer du att lyckas med en fin och härlig odling. Här beskriver jag hur du går tillväga. Räkna med en odlingstid på ungefär en vecka.

Ärtskotten brukar vara poppis hos alla i familjen. De är vackra att titta på, har en härlig krisp och smakar gott. De är med andra ord svåra att inte tycka om.

Här hemma brukar vi ofta ha odling på gång, året runt, så att vi kan skörda och pynta våra måltider med vackra gröna skott. Det är extra trevligt att odla ärtor då du kan skörda två gånger på en sådd. Min favorit är att grodda gula ärtor.

Detta behöver du:

  • Gula eller gröna ärtor. Köp gärna ekologiska ärtor i en vanlig matbutik, sådana som du annars kan koka ärtsoppa på. 1 deciliter ärtor ger ungefär 4 buketter skördade skott. 
  • Jord (du kan odla utan jord, jag förklarar mer längre ner)
  • Kruka, bricka eller fat för själva odlingen.

Så här odlar du ärtor

  1. Skölj ärtorna noga i ett durkslag. Låt de sedan ligga i blöt minst 12 timmar.

2. Lägg jord i din kruka eller annan behållare. Det går bra att odla ärtskott utan jord också om så önskas. Men jag upplever bättre resultat när jag odlar med jord.

3. Bred ut dina ärtor jämt över jorden. De kan ligga samlat och tätt.

4. Jag täcker sedan över ärtorna med ett väldigt tunt lager jord.

5. Håll ärtorna ständigt fuktiga. Jag brukar använda en sprayflaska för att spraya odlingen morgon och kväll. Viktigt är att du inte blöter jorden för mycket, den ska bara vara fuktig inte blöt.

6. Efter några dagar kommer du se små skott som växer fram. Så här såg det ut hos mig efter 4 dagar.

Ärtskott i kruka

7. Efter ungefär 7-10 dagar brukar ärtskotten ha vuxit till en bra storlek. Skörda genom att klippa av skoten strax ovanför jorden.

Skörda ärtkott

8. Fortsätt håll jorden fuktig och invänta skörd nummer två. Det brukar ta några dagar bara.

Odla ärtskott utan jord

Du kan odla skott utan jord om du vill. Odlar du hydroponiskt som det så fint heter så kan du få fart på odlingen med hjälp av bara vatten.

  1. Tvätta ärtorna precis som vanligt och blötlägg i cirka 12 timmar.
  2. Lägg sedan ärtorna på den yta som du vill odla på, exempelvis ett djupare fat eller behållare med kant.
  3. Håll sedan ärtorna fuktiga hela tiden, viktigt att de inte torkar ur. Mellan fuktningarna bör du ha ett lock eller plastfolie (eller annat som passar som lock) över för att få igång groddarna.
  4. Direkt när du märker att små gröna groddar kryper fram och det har skapats rötter kan du ta av locket.
  5. Nu är det bara att vänta tills att skotten vuxit fram och börjar trä sig om varandra. Då kan du börja vattna odlingen med rinnande vatten. Se till att hälla av vattnet efter vattningen och låt växa sig klara.

Lycka till!

Favoritprodukter för att grodda ärtskott

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.