Glutenfritt fröknäcke med majsmjöl

Glutenfritt fröknäcke med majsmjöl

Tillagningstid – ungefär 1 timme

Fröknäcke är en av mina favoriter i brödväg, både för att det är så otroligt gott men också för att det är så enkelt att göra själv.

Jag smakade detta fröknäcke första gången hemma hos mamma. Hon hade i sin tur fått receptet från sin kollega, så jag vet egentligen inte vem som skapade denna dröm från början. Men gott är det iallafall och himla enkelt att göra. Blanda bara ihop alla ingredienser och skjutsa in det på en plåt i ugnen.

Fördelen med att göra fröknäcke själv är att du kan variera ingredienser helt fritt beroende på vad du har hemma i skafferiet. Grunden i detta recept är majsmjöl vilket också gör brödet helt glutenfritt. Majset i polentan ger en himmelsk doft av popcorn när det gräddas.

Ingredienser

Till en plåt behöver du:

2,5 dl polentamjöl

0,5 dl solroskärnor

0,5 dl pumpakärnor

0,5 dl linfrön

0,5 dl sesamfrön

0,5 dl olja (jag använder rapsolja)

2,5 dl kokande vatten

Flingsalt

Så här gör du

Börja med att sätta ungen på 160 grader. Ta fram en ugnsplåt med bakplåtspapper.

Fröknäcke steg 1

1.Rör ihop alla torra ingredienser i en skål.

Fröknäcke steg 2

2. Bland i oljan och det kokande vattnet. Rör om. Låt stå och svälla några minuter.

Fröknäcke steg 3

3. När röran blivit en fast smet kan du breda ut den på en plåt med bakplåtspapper. Se till att hela smeten håller ihop utan större hål. Strö över flingsalt i önskad mängd. Grädda mitt i ugnen cirka en timme.

4. Nu luktar det ljuvligt i köket. Ta ut fröknäcket när du ser att det fått en härligt brun färg. Bryt i bitar i önskad storlek.

5. Avnjut med ditt favorit-pålägg. En bra kombo är färskost och groddar, eller bara en liten klick smör. Enkelt och så himla gott!

Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.