Odla spenat

Odla spenat

Spenat är något av det nyttigaste du kan stoppa i dig. De gröna bladen innehåller mängder av bra näringsämnen som gynnar din kropp på många sätt. Tillsätt en näve spenat i salladen, i din smoothie eller i kvällens gryta så får du enkelt i dig nödvändiga vitaminer, mineraler och antioxidanter. 

Att du har färsk spenat hemma i kylskåpet eller ett lager fryst spenat i frysen spelar egentligen ingen roll, den innehåller fortfarande mängder av bra näring. Men visst vore det härligt att ha sin egen lilla spenatodling hemma som du kan skörda från direkt inför dagens matlagning?

Odla spenat hemma

Något av det bästa som finns är färsk hemmaodlad babyspenat tycker vi. Speciellt när det är en lättodlad grönsak som går att skörda inom en månad. Självklart kan du ju frysa in spenaten om du inte hinner äta upp den efter skördning. 

Du kan odla spenat på olika sätt beroende på vilken plats du har möjlighet att ha odlingen. En viktigt punkt att tänka på för att lyckas med en bra skörd är att använda bra och näringsrik jord. Du bör även se till att odlingen får tillräckligt med vatten.

Här beskriver vi hur du enkelt odlar spenat hemma.

När ska man börja så spenat?

Vi tycker att det bästa är att få igång odlingen under senare delen av våren, ungefär i maj. Men det går även bra att sätta igång under hösten. Spenat trivs när vädret svalt och dagarna inte är allt för långa. När det börjar bli varmt och nätterna inte är mörka längre börjar blommorna att visa sig vilket ger oss färre blad. 

Hur sår man spenat?

Beroende på vart du ska ha din odling kan du sätta fröer på olika sätt. Antingen strör du ut dem direkt i landet eller sår dem i rader i exempelvis pallkragar eller mindre tråg på balkongen. Har du inte den möjligheten kan du istället skapa en lite mindre odling i en kruka. Tänk på att solljus och lagom värme är optimalt och att du bör säkerställa att jorden alltid är fuktig.

Så här sår du spenat:

  1. Strö ut dina fröer på den platsen som du vill ha din odling. Antingen direkt i trädgårdslandet eller i en mindre behållare eller kruka.
  2. Täck fröerna med ett litet lager jord.
  3. Vattna jorden så den blir helt fuktigt.
  4. Har du din sådd i en behållare kan du placera den på ett ljust och lagom varmt ställe. 
  5. Se till att jorden alltid är lite fuktig.
  6. När bladen vuxit i önskad storlek kan du klippa av dem enkelt strax ovanför jorden.
  7. Låter du rötterna sitta kvar kan de växa upp på nytt igen.
  8. Skörda, smaka och njut!
spenat i durkslag

Odla spenat inomhus

Odlar du spenat inomhus är det viktigt att du tänker på att sådden får tillräckligt med solljus. Gärna på en fönsterbräda med bra ljus under större delen av dagen men där det inte blir alltför varmt. Under de månaderna när solen inte visar sig allt för mycket kan du behöva använda odlingsbelysning.

Odla spenat i kruka

Det går jättebra att odla spenat i kruka. Använd näringsrik jord och tänk på att jorden kan torka snabbare jämfört med i trädgårdslandet, så var nog med vattningen. Ställ krukan i bra anslutning till ljus.

Odla spenat på balkongen

Det går såklart jättebra att odla i krukor, tråg eller lådor på balkongen. Var noga med att vattna då jorden gärna torkar ur snabbt. Använd gärna näringsrik jord.

Har du en balkong i anslutning till en väg kan det vara bra om du tvättar av bladen lite extra för att försäkra dig om att smuts försvinner innan du äter dem.

Odla spenat på vintern

Spenat klarar låga temperaturer och går därför att så även i slutet av hösten. Du kan faktiskt odla spenat på frusen jord. Vill du kunna skörda spenaten under vintern bör den ha hunnit växa upp innan det blir för kallt och mörkt. För att vara på säkra sidan kan du täcka med en fiberduk för att skydda mot kylan. Odlar du spenat i slutet av hösten, ungefär i oktober, kan du sannolikt skörda innan vintern.

Skörda spenat

Spenat växer oftast ganska snabbt och går att skörda i vilken storlek som helst, helt beroende på vad du själv tycker är bäst. Innan de vuxit allt för mycket är bladen små och många kallar bladen för babyspenat. Låter du dem växa längre blir bladen större och får lite mer struktur.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.