Broccoligroddar – Grodda broccoli

Broccoligroddar – Grodda broccoli

Att broccoli är nyttigt och har goda hälsoeffekter är det nog ingen som har missat. Det ämnet som gör broccoli sådär extra nyttigt är ämnet sulforafan med sina kraftiga antioxidanter. När man groddar broccoli så blir halten av sulforafan ännu högre vilket skapar en ännu större anledning till varför jag tycker att man bör addera broccoligroddar i sin kost regelbundet.

Sulforafan sägs bland annat stärka kroppens förmåga att försvara sig mot cancer, diabetes typ 2 samt linda symptom av autism.

Här hittade jag en artikel med mycket info och bra utlänkar till olika källor gällande hälsoeffekter av just sulforafan om du vill läsa vidare: Läs mer här!

Förutom att broccoligroddar är så fantastiska hälsomässigt är de även väldigt goda. De smakar lite som rå broccoli men påminner också lite om smaken av rädisa. Skulle jag beskriva smaken med ord skulle det vara “kålaktig”.

broccoligroddar

Så här odlar du broccoligroddar

  1. Rengör dina frön noggrant i ett durkslag. Det brukar räcka med 2-3 matskedar frön i en klassisk groddburk.
  2. Blötlägg fröna i din groddburk eller annan behållare cirka 8-10 timmar.
  3. Häll av vattnet. Vänta sedan tills att fröna har dragit åt sig allt vatten och det inte är blöta längre.
  4. Skölj sedan groddarna i omgångar. Det är viktigt att du inte sköljer för ofta. Vänta alltid tills du märker att allt vatten försvunnit. Det kan dröja, ibland får man vänta nästan två dygn innan nästa sköljning. Ha din groddburk i lutande läge så att vätska enkelt kan rinna ut.
  5. Efter några dagar kommer du märka att groddarna börjar växa in i varandra. Då är det några dagar kvar innan skördning.
  6. När groddarna fått en liten svans och bladen börjar visa sig är det dags för skördning. Ta ur groddarna ur burken och njut av hälsoboosten du kan ge din kropp.
  7. Groddarna kan förvaras i kylskåpet några dagar.
  8. Smaklig groddning!
broccoligroddar

Undvik det vanligaste misstagen

  • Det vanligaste misstaget vid groddning av broccolifrön är att man sköljer dem för ofta. Men vad menas med för ofta? Det enkla svaret är att det beror på vad du groddar i. Groddar du i en glasburk är min erfarenhet att man måste vänta minst ett dygn, ibland två, innan groddarna har sugit åt sig allt vatten. Tänk på det, skölj inte förens allt vatten försvunnit! (Men vänta inte heller för länge så det torkar ur, det gäller att hitta den magiska känslan.)
  • Ha inte groddbruken (eller annan behållare) i direkt solljus. Vi vill undvika att värmen i bruken blir allt för varm. Placera groddburken i köket någonstans där det ändå är lite dagsljus, det brukar räcka gott och väl.

Frys in broccoligroddar

Det finns många bra användningsområden för dina groddar. Addera dem i dagens sallad, på smörgåsen, i en smoothie (bra trix för att få i barenen nyttig näring) eller frys in dem. Det går alldeles utmärkt att frysa in broccoligroddar och ta fram och addera i exempelvis morgonens gröna smoothie.

Produkter för att lyckas med broccoligroddar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.