Odla grönkål
Finns det något godare än grönkål? De små gröna bladen har så många goda egenskaper för din hälsa och dessutom kan de tillagas på en mängd olika sätt. Nästan bäst av allt är att det är så enkelt att odla på egen hand.
Den är enkel att förgro, den kan planteras princip var som helst och i vilken jord som helst. Så länge som du vattnar regelbundet och ställer grönkålen i ett soligt eller halvskuggigt läge kommer den att växa sig stark.
Grönkål är en fantastisk kålsort och är perfekt om du vill boosta din kropp med järn, omega-3, fibrer, vitamin A, C och K samt mängder av antioxidanter.
Kom igång med din grönkål
Det som gör det så roligt med att odla grönkål är att det är relativt enkelt och den växer snabbt. Du blir starka plantor och en stor skörd av nyttiga kålblad. Grönkål kan övervintra och får nya blad varje år.
För att odla grönkål låter du plantorna växa inomhus under våren för att sedan plantera ut dem när det börjar bli varmt. Runt maj brukar vara perfekt – då brukar nattfrosten ha släppt taget om landet och plantorna kan växa sig ännu starkare.
Så här gör du
Så fröna cirka en centimeter under jordytan. Ställ sedan dina odlingar ljust och varmt så att fröna kan gro. Ett fönster som vetter mot syd brukar vara perfekt, en det får inte bli för varmt. Runt 20 grader är bra. När fröna har grott och små skott kommit upp ställer jag de på ett ställe där det fortfarande är ljust men lite svalare.
När det sedan är dags att plantera ut din grönkål bör du sätta plantorna lite djupare och med 50 centimeters mellanrum. Kom ihåg att du bör odla grönkål i en jord som är välgödslad och näringsrik – då mår de som allra bäst. Ett soligt till halvskuggigt läge brukar plantorna tycka om.
Grönkålsfröer – favoriter
Odla grönkål i friland
Grönkål är en grönsak som passar utmärkt att odla i Sveriges kärva klimat. Om du inte vill eller hinner förgro kan du så din grönkål direkt på friland när jorden är uppvärmd av sommarsolen.
Välj ett friland med sol eller halvskugga för att grönkålen ska må som bäst. Jorden ska vara näringsrik men så mycket mer än så behöver du inte tänka på. Grönkål växer nämligen riktigt bra nästan var som helst.
Kom ihåg att vattna odlingen regelbundet så att jorden inte torkar ut. Det minskar även risken för att kålen drabbas av diverse sjukdomar. Om du har hungriga rådjur i närheten kan du sätta ett stängsel runt ditt friland för att skydda din sådd, exempelvis ett hönsnät.
I pallkrage
Om du vill odla grönkål i pallkrage följer du samma princip som om du hade odlat grönkål i friland. Du kan antingen så direkt i jorden eller förgro dina frön inomhus under våren. Se till att ge din jord extra mycket näring då jorden i en pallkrage är mindre näringsrik än den i ett friland.
Vattna regelbundet så att grönkålen får gott om livskraft och ställ pallkragarna i ett soligt eller halvskuggigt läge.
När din grönkål börjar växa kan du skörda efter behov. Jag brukar plocka in blad lite då och då för att alltid ha tillgängligt i köket.
Det bästa med grönkålen är att den kan vara kvar ute trots att det böjar bli kallt vid höstkanten. Du kan alltså skörda den långt efter att frosten kommit. Om du gärna vill ta in den rekommenderar jag att hacka ner den och frysa in.
Tips på pallkrage
Granngården har allt du behöver för att lyckas med odling i pallkrage. Här hittar du deras kategori för pallkragar och tillbehör: Pallkragar.
Nedan länkar jag till två tips, vanlig pallkrage samt växthus till pallkrage.
Odla i kruka
Grönkål ska planteras med ett avstånd på 40 till 50 centimeter mellan varje planta. Om du vill odla grönkål i kruka bör du därför tänka på hur stor din kruka är. Det bästa är att plantera en planta per kruka. Välj med fördel en stor kruka som har ett bra djup, i alla fall två decimeter. Då får din grönkål rikligt med plats att slå ut sina vackra blad på.
Placera med fördel krukan i ett ljust fönster. Viktigt är dock att den inte står i gassande sol under sommaren. Då kan det lätt blir för varmt.
Odla grönkål inomhus
Du behöver inte ha tillgång till en stor lummig trädgård för att kunna odla grönkål. Det fungerar att odla kål även inomhus. Det bästa är att driva upp grönkålen inomhus under våren, för att sedan plantera ut den när sommarens värme kommer. Om du inte har tillgång till någon trädgård eller balkong kan du dock låta grönkålen stå kvar inomhus.
Se till att du har ett lämpligt fönster att ställa odlingen i. Grönkålen vill gärna ha det lite lagom. Lagom skuggigt, lagom soligt och lagom varmt. Kanske kan ett fönster i österläge med runt 20 grader passa perfekt. Om din grönkål står soligt under dagen bör du vattna den rikligt så att jorden inte torkar ut.
Odla grönkål på balkongen
Visste du att du enkelt kan odla grönkål på din balkong? Det innebär att även du som bor i en lägenhet inne i staden kan odla grönkål och njuta av alla dess goda effekter. Hur väl din grönkål kommer att må beror på hur din balkong ser ut och vilket läge den har. Följ precis samma tips som jag beskriver ovan så kommer det lösa sig.