Odla solrosskott

Odla solrosskott

Solrosskott är väldigt gott! Det är också väldigt enkelt då du kan använda vanliga solrosfrön med skalet på och behöver bara spraya lite vatten dagligen tills skotten vuxit upp. Både fint och gott att ha på köksbänken.

Solrosskott passar perfekt att ha på frukostmackan eller som dagligt snacks när du blir sugen på något gott. Det tar en till två veckor att få fullvuxna skott men den som väntar på något gott.. Du kan använda vanliga solrosfrön, sånna du hittar i matbutik eller de som finns som fågelmat. Det viktiga är bara att fröna har en bra grobarhet. Att odla solrosskott går bra även utan jord men jag tycker det är lättare att lyckas med jord.

solrosskott

Detta behöver du för att odla solrosskott:

  • Solrosfrön av någon form. Det fungerar som sagt både med de frön du hittar i matbutiken men också de som är avsedda för fågelmat.
  • Ett fat/tallrik eller låg kruka med ett litet lager jord i botten.
  • Sprayflaska med vatten.

Såhär odlar du solrosskott

  1. Skölj solrosfröna ordentligt. Lägg sedan fröna i vatten över natten, minst 12-24 timmar.

2. Placera ett tunt lager jord i det fat eller kruka du tänkt odla i. Det behöver inte vara mer än 1-2 centimeter jord.

solrosskott

3. Lägg sedan de fuktiga fröna ovanpå jorden. Strö över lite lite jord ovanpå men inte så det täcker helt. Spraya med vatten så allt blir fuktigt. Dra sedan över ett lager med plast som du gör några hål i. Detta för att behålla fukten bättre!

4. Fortsätta spraya med vatten varje dag. När det har kommit små groddar från fröna kan du ta av plasten. Fortsätt spraya med vatten dagligen. Det är viktigt att fröna inte blir uttorkade, men övervattna inte.

solrosskott

5. Efter en till två veckor har fina solrosskott vuxit fram och det är dags att skörda! Klipp av skotten med en sax och njut.

Lycka till!

Tips på solrosfrön som passar till solrosskott:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.