Odla jordgubbar

Odla jordgubbar

Inlägget innehåller annonslänkar

Vem tackar nej till färska och egenodlade jordgubbar? Jordgubbar är ett superbär med mycket näring vilket gör det ännu mer självklart att frossa när tillfälle ges. Istället för att köpa jordgubbar i närmsta matvarubutik kan du enkelt odla dina egna jordgubbar – både bättre och billigare. Lyckas du med en bra skörd och mot förmodan inte äter upp allt kan du med fördel frysa in gubbarna eller göra exempelvis sylt, saft eller kräm.

Oavsett var du väljer att plantera dina jordgubbar gäller det att du har ett soligt läge, vattnar tillräckligt och regelbundet rensar bort ogräs. Du kanske inte ska räkna med att du får en stor skörd det första året. Plantorna behöver några år på sig för att prestera som allra bäst.

Hur odlar man jordgubbar?

Har du en plats som är varm och solig är det där du ska placera dina jordgubbsplantor. De trivs i solljus på lugna och varma platser. Det mest optimala är om jorden är lite sandblandad och mullrik så att ogräs enkelt går att ta bort. 

Innan du planterar dina plantor är det viktigt att ogräs är rensat. Gödsla även innan med kogödsel för bästa resultat.

Så här planterar du jordgubbar:

  1. Förgödsla gärna jorden innan med kogödsel. 
  2. Se till att allt ogräs är rensat på platsen som du ska sätta dina jordgubbsplantor.
  3. Avståndet mellan plantorna bör vara 20-30 cm och planterar du i rader så bör avståndet mellan raderna vara cirka 60-80 cm. 
  4. Sätt plantorna lika djupt som i krukan plantan suttit i. Täck sedan med jord, men inte längre upp än till den så kallade bladrosetten.
  5. Vattna sedan ordentligt tills jordgubbarna etableras. 
  6. Rensa bort ogräs kontinuerligt.
  7. När jordgubbarna etablerats krävs inte lika mycket vatten, men det är viktigt att du håller jorden fuktig.
  8. Skörda när jordgubbarna är perfekt mogna och röda.
  9. Rensa bort revorna efter skörd, dessa kan plantera om i nya rader.
  10. Gödsla gärna med kogödsel efter skörd igen.
skördade jordgubbar

När ska man plantera jordgubbar?

Om vi får välja planterar vi gärna jordgubbarna i juli, men du kan plantera jordgubbar både på våren och sensommaren. Börjar du på våren hinner plantorna rota sig en bra tid innan vintern. Sätter du igång i augusti kan du förvänta dig skörd nästa år. Om du ska plantera plantor i kruka är det bra om du gör det på våren för att försöka få en liten skörd under sommaren.

Odla jordgubbar i pallkrage

Att odla jordgubbar i pallkrage gör att du kan ha bättre kontroll på både näring, vattning och ogräs. Se till att du lägger en markväv i botten på pallkragen för att förhindra ogräs så mycket som möjligt. Fyll kragarna med gödslad jord, ungefär två tredjedelar. 

Odlar du jordgubbar i pallkrage kan avståndet mellan plantorna vara tätare jämfört med i trädgårdslandet. Cirka åtta plantor i en normalstor pallkrage är en bra riktlinje, två rader med fyra plantor i varje. Samma tips gäller i pallkrage som i trädgårdslandet: viktigt att du förgödslar, rensar ogräs och inte är snål med vattningen. Placera pallkragen i ett soligt läge.

Hos Wexthuset finns pallkragar i olika sorter samt tillbehör som passar perfekt för att plantera och sköta jordgubbar.

Odla jordgubbar i kruka

Har du inte plats för ett helt jordgubbsland kan du absolut plantera jordgubbarna i en större kruka. Det är då viktigt att du tänker på att krukan har bra dränering samt att du håller koll på vattningen. Jorden kan väldigt snabbt bli uttorkad. Krukan bör placeras på ett soligt ställe. Övriga riktlinjer är desamma även om du odlar i kruka, både när det gäller gödsel, vattning och rensning av ogräs.

Odla jordgubbar på balkong

Beroende på hur stor balkong du har kan du odla jordgubbar på olika sätt. I en kruka, i en pallkrage, i en odlingslåda eller i en ampel. Oavsett var du planterar jordgubbarna så bör du tänka på näringsrik jord, det är viktigt med vattning samt rensning av ogräs. Se till att plantorna får så mycket sol som möjligt.

Jordgubbar och skötsel

Det krävs att du lägger ner lite tid och kärlek på dina jordgubbsplantor för att få bästa resultatet. Du bör regelbundet rensa bort ogräs för att just plantorna ska få så mycket som möjligt av näringen i jorden, men var försiktig så du inte skadar några yttre rötter. Det kommer växa många revor men nya plantor som du bör ta bort. Dessa kan du plantera om på ett annat ställe om du vill ta tillvara på plantorna. 

Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.