Självvattnande krukor – Våra favoriter

Självvattnande krukor har blivit allt mer populära de senaste åren och det är inte svårt att förstå varför. Dessa krukor är enkla att använda och kan hjälpa till att hålla växterna friska och välmående med minimal ansträngning från användaren. Här tittar vi närmare på hur självvattnande krukor fungerar, vilka fördelar de har och hur man använder dem på bästa sätt. Vi kommer också att ge tips på vilka växter som passar bäst för självvattnande krukor och hur man kan undvika vanliga problem som kan uppstå vid användning av dessa krukor. Självklart listar vi även våra favoritkrukor med självbevattning!

Självvattnande krukor inomhus

Det finns många fina krukor med självbevattning som passar att ha inomhus. Allt från krukor för kryddor och örter men också krukor som passar perfekt för krukväxterna som behöver vatten regelbundet. Perfekt för dina fina blommor som behöver bevattning även om du är borta några dygn.

Här är våra favoriter på inomhuskrukor med självbevattning:

Produkter

Produkter

Produkter

Självvattnande krukor utomhus

När man väljer självvattnande krukor för utomhusbruk finns det flera faktorer att tänka på för att säkerställa att krukorna fungerar optimalt och ger dina växter den bästa möjliga omsorgen.

För det första är det viktigt att välja självvattnande krukor som är tillräckligt stora och robusta för att stå emot väder och vind. De bör också ha tillräckligt med dräneringshål för att vattnet ska kunna rinna ut ordentligt.

För det andra bör man välja självvattnande krukor med en stor vattenbehållare som kan rymma tillräckligt med vatten för att hålla jorden fuktig under en längre period. Detta är särskilt viktigt under varma och torra sommarmånader när vattentillförseln behöver vara jämn och regelbunden.

Här är våra favoriter på utomhuskrukor med självbevattning:

Produkter

Produker

Produkter

Hur fungerar självvattnande krukor?

Självvattnande krukor fungerar genom att ha en behållare för vatten som är separerad från jorden där växterna växer. Vattenbehållaren är vanligtvis placerad längst ner på krukan och är försedd med ett rör eller en öppning som leder upp till jorden ovanför. När jorden börjar torka ut så drar rötterna åt sig vatten från behållaren genom kapillärkraft. Detta hjälper till att hålla jorden fuktig och ger växterna en jämn tillförsel av vatten. Självvattnande krukor är också utformade för att släppa ut överskottsvatten genom en överflödesöppning eller -rör, vilket hjälper till att undvika övervattning och rotförrutning.

Så använder du en självbevattnande kruka

Att använda självvattnande krukor är enkelt och bekvämt. För att använda en självvattnande kruka fyller man vattenbehållaren med vatten och placerar sedan växten i krukan precis som man skulle göra med en vanlig kruka. När jorden börjar torka ut så kommer rötterna att dra åt sig vatten från behållaren genom kapillärkraft, vilket gör att växterna får tillräckligt med vatten utan att man behöver vattna dem lika ofta som med vanliga krukor.

Det är viktigt att kontrollera vattenbehållaren regelbundet för att se till att det finns tillräckligt med vatten. Hur ofta man behöver fylla på beror på flera faktorer, som vilken typ av växt man har och hur stor krukan är. Generellt sett behöver man fylla på behållaren ungefär en gång i veckan, men vissa krukor kan hålla jorden fuktig i flera veckor.

När man använder självvattnande krukor är det också viktigt att undvika att övervatten växterna. Överskottsvatten ska alltid släppas ut genom överflödesöppningen eller -röret längst ned på krukan. Om man märker att växterna inte mår bra eller att jorden är för fuktig så kan det vara nödvändigt att justera mängden vatten som man fyller i behållaren eller hur ofta man fyller på den.

Vilka växter passar bäst i självvattnande krukor?

De flesta växter trivs bra i självvattnande krukor, men det finns vissa typer av växter som passar extra bra. Växter som kräver mycket vatten eller har stora blad, såsom monsteror, elefantöron och calathea, kan dra stor nytta av en självvattnande kruka eftersom de behöver en jämn tillförsel av vatten för att må bra.

Likaså kan växter som normalt sett kräver en torrare miljö, till exempel kaktusar och suckulenter, också trivas i självvattnande krukor eftersom man kan anpassa vattenmängden och hålla jorden fuktig men samtidigt undvika övervattning.

För att välja rätt självvattnande kruka för en viss växt är det viktigt att ta hänsyn till krukans storlek och form samt växtens behov av utrymme och vatten. En växt som växer snabbt och har stora blad kan behöva en större kruka med en större vattenbehållare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.